Durant tot aquest curs hem estat aprenent diversos aspectes referents als costums, els paisatges i la història de la cultura dels valencians. Per al tercer trimestre i aprofitant la Diada del 25 d’abril, anem a estudiar que va passar eixe dia l’any 1707 i per què va ser tan determinant per als valencians.
L’any 1238 Jaume I conquesta la València musulmana i crea el Regne de València.
L’any 1261, Jaume I va jurar a València, davant de les Corts Valencianes, els furs de València, promulgà un privilegi al nou Regne, pel qual tots els successors del monarca també haurien de signar-los a València, en un mes des del començament del seu regnat.
1479-1516 : Ferran II el Catòlic
Amb el casament entre Ferran II i Isabel I de Castella, el 1469, es produix la unió dinàstica entre la Corona d’Aragó i la Corona de Castella. A partir d’ací, els reis de València, a més de reis d’Aragó i comtes de Barcelona (entre d’altres títols), són també reis de Castella. Així i tot, funcionaven com regnes amb característiques diferents.
1665-1700 : Carles II el Fetillat. Darrer rei de la dinastia Habsburg.
A la mort de Carles II, el 1700, comença la Guerra de Successió Espanyola.
1700-1704 : Felip IV (V de Castella), besnét de Felip III (de la dinastia Borbó)
1704-1707 : Carles III (Arxiduc Carles d’Àustria) de la dinastia Habsburg
GUERRA DE SUCCESSIÓ
Durant la Guerra de Successió espanyola, els estats de la Coronad’Aragó s’alinearen amb el pretendent Carles d’Àustria,que oferia garanties sinceres de respecte a les llibertats tradicionals dels regnes de la Corona d’Aragó, i fou proclamat rei de València a Dènia el 17 d’agost del 1705. En la batalla d’Almansa (25 d’abril del 1707), les tropes de FelipV (nét de Lluís XIV de França) derroten les de l’arxiduc Carles d’Àustria. Després d’assetjar i de cremar Xàtiva, defensada pels maulets, les tropes de Felip V ocupen el Regne de València per dret de conquista, i així es perden els Furs i és imposat el Decret de Nova Planta, pel qual es dissolien les principals institucions i s’eliminava la seua autonomia.
Amb la promulgació dels Decrets de Nova Planta, el 1707, el Regne de València arriba a la seua fi. No obstant això, el títol de rei de València continuà i continua sent utilitzat pels reis d’Espanya fins a l’actualitat.
Encara hui en dia per dura el refrany ‘Quan el mal ve d’Almansa,a tots alcança’,que rememora les conseqüències d’esta derrota.